TIP DE LEGATURA(NOD)
Viermii de os Viermele de os,este larva mustei carnoase.Este momeala cea mai folosita de pescarul amator.In fiecare magazin pescaresc se gasesc viermi in mai multe culorii:alb,roscat sau chiar bronz.Acesta din urma este preferat in pescuitul pe rauri.
Viermele de os proaspat are un punct negru mare in apropierea capatului.Carligul,de marimea 16-21 trebuie infipt la extremitatea tocita a corpului.Profanii au un sentiment de dezgust,dar pescarii trec peste aceasta.
Larvele mustei de casa Larvele mustei de casa sunt mult mai mici decat ruda lor,larva de musca.In mod obisnuit sunt vandute in nisip umed si sunt roscate sau albe.Se folosesc doar in cazuri extreme,la pestii foarte mici.
Larvele mustei de casa nu sunt niste animale foarte zglobii,in schimb sunt exceptionale daca sunt adaugate in momeala de nadire sau pe momitor in pescuitul la fund.Sunt adorate de platica;se pot fixa pe carlig de marimea 20-26.
Nimfa de os Nimfa de os sunt viermi de os dezvoltati,cu putin inainte de a devenii muste.Nimfa acestui vierme de os,cunoscuta indeajuns de pescari,are culoare deschisa si se scufunda usor sub apa.Daca le lasam putin timp la aer,ele vor devenii maro si vor plutii la suprafata.Astfel ca pana in clipa pescuitului trebuiesc depozitate in apa sau inchise.In magazinele pescaresti ele se gasesc in ambalaj vacuumat.
Nimfa este preferata pestilor de calitate.Mai ales rosioara le indrageste daca sunt infipte vertical pe carlig.Se fixeaza pe carlige de marimea 16-18.
Rama de roua Cu rama de roua se poate pescui cel mai bine pe ape inundate,la peste mare.Bibanul pur si simplu o adora!
Cel mai bine e s-o depozitam in pamantul din care am scos-o sau si mai bine intre fire de iarba care ii vor intarii pielea.Rama de roua iese la suprafata cel mai des pe timp de noapte si dupa o ploaie.O infigem pe carlig de marimea 8-12,prin capul sau.
Rama de gunoi Acest locuitor tipic al compostului e cea mai buna momeala la platica,mai ales impreuna cu vierme sau nimfa.
Pescarii cu experienta,o taie in doua si fixeaza pe carlig ambele parti;dupa parerea lor,sucurile care curg din capatul taiat atrag pestii.Se infig in carlige de 14-15.
Arta pescuitului consta in a insela pestele,a-l momi cu mancare care ii place,a-l face sa o apuce si apoi a-l agata cu carligul ascuns in hrana.Trebuie deci sa-i intindem pestelui ceva ce constituie hrana lui obisnuita sau cea preferata.
Momeli (nade) naturale.
In apele domoale,mazarea fiarta este o nada buna pentru o serie de pesti nerapitori.Ea se prepara in felul urmator: dupa ce a stat in apa rece cateva ore,punem boabele de mazare intr-o punga de panza rara,pe care o introducem apoi intr-o cratita si turnam apa calduta,astfel ca mazarea sa fie acoperita de doua - trei degete cu lichid.O firebem incet pe foc pana se inmoaie,fara insa ca boabele sa-si piarda forma sau sa fie prea faramicioase.Le lasam apoi sa se raceasca in aceeiasi apa.Nu preparam decat cantitatea pe care o socotim necesara la pescuitul din ziua accea.La fel se prepara ca momeala si boabele de grau si cele de porumb.Astfel preparate,boabele se infig cate trei - patru in carlig,intepandu-le prin locul unde sunt crapate.Va ramane liber numai varful carligului.
Mamaliga,care este o momeala buna pentru crap,clean,lin,rosioara,babusca si alti pesti nerapitorii,nu o putem pune in carlig daca nu este pregatita special.Metoda cea mai simpla este urmatoarea: framantam mamaliga cu miez de paine,pana devine cleioasa.O incercam,aruncand un cocolos intr-un vas cu apa,ca sa vedem daca nu se sfarama.Mai putem face si astfel: punem intr-un vas o mana de faina de grau,apoi adaugam incet apa,amestecand mereu,pana obtinem un fel de terci alburiu,care umple vasul pana la jumatate.Dupa aceea adaugam un pumn de faina de porumb.Cand este bine fiarta,inainte de a o framanta,adaugam unul sau doua galbenusuri de ou,iar dupa ce am framantat-o,formama din ea niste cocoloase cat aluna.Cocoloasele se infig in carlig,asa incat sa-l acopere in intregime,cu exceptia varfului ce va ramane liber.
Influenta apei si a vremii asupra pescuitului
Apa Pescuitul
-Foarte scazuta rau(in balti buna)
-Mult crescuta rau
-Revarsare brusca rau
-Revarsare inceata si usoara excelent
-Incalzire brusca mediocru
-Incalzire lenta bun
-Racire brusca foarte rau
-Racire lenta mediocru
-Apa tulbure foarte rau
-Apa usor tulbure excelent
-Apa limpede mediocru
-Apa limpede si scazuta rau
Vremea
Temperatura aerului
-Schimbare brusca mediocru
-Racire brusca rau
Lumina
-Cer usor acoperit bun
-Nori Cirus si scaderea barometrului rau
Vant
-Lipsa mediocru
-Regulat,mijlociu bun
-Schimbare brusca rau
-Vant puternic foarte bun
Precipitatii
-Ploaie regulata(dulce) pe un timp cald foarte bun
-Zapada inainte si in timpul pescuitului fara efect
Presiunea atmosferica
-Stabila bun
-Variatii bruste rau
-Scaderii bruste foarte rau
-Presiune joasa mediocru
-Furtuna indepartata fara efect
-Furtuna apropiata rau
SAMANTZA DE CANEPA nu pare prea apetisanta,desi este una dintre momelile cele mai bune,atat la pescuitul pe ape curgatoare cat si pe ape statatoare.Atacul combinat,vierme-canepa,este o arma indragita a multor pescari amatori si profesionisti.
De obicei se comercializeaza fiarta,dar o putem inbunatatzi.Semintzele trebuie calite pana cand coaja lor incepe sa se crape si se vede miezul alb.Pestilor le place miezul de samantza de canepa.Din fericire canepa se poate congela usor,astfel ca ne putem pregatii o cantitate mai mare.
Canepa poate fi infipta pe carlig;desi e grea,merita caci canepa este o momeala sigura.Unii pescari o numesc boaba fermecata,atat este de eficienta.
Sa alegem semintzele care doar s-au rupt un pic si sa incercam sa le infigem pe carlig cu ajutorul cojii.
Sugestie:
Nu aruncatzi apa in care s-a fiert samantza de canepa!
Folositzio la framantarea amestecului!
ALUATURI prepararea aluaturilor este o distractzie,iar folosirea lor da rezultate.Baza maselor este painea uscata simpla.Ii taiem coaja si o inmuiem cu apa,pana devine lipicioasa.Dupa aceasta trebuie sa eliminam apa din paine,inpachetand-o intr-un prosop de bucatarie si presand-o tare.Rezultatul va fi o masa elastica pe care o putem colora si condimenta in timp ce o framantam ca sa devina o pasta.Dupa parerea mea,cu cat momeala miroase mai tare,cu atat este mai buna.
Masa trebuie sa ramana pe carlig cand aruncam,dar daca avem muscatura si intzepam,trebuie sa cada.
Daca masa noastra nu este destul de densa,adaugam faina.
MANCARE USCATA Mancarea uscata pentru caini,plutitoare,e momeala cea mai buna de vara pentru crap,dar merita sa o incercam si la alte specii.
Sunt bucatzi tari si este greu de infipt de carlig.Cea mai buna metoda e sa taiem bucata in doua si cu lipici instant sa lipim coada carligului pe partea taiata.
Le vom folosi la pluta.
MOMELI DE CARNE Conserva de carne,este o momeala tentanta mai ales pentru crap,mreana si clean.
Si aceasta momeala raspandita trebuie fixata pe carlig,taiata cubuletze.In afara conservei de carne,pestilor le plac mult si mancarurile de pisici si cremvurstii.Se folosesc cu carlige de 6-14.
12 comentarii:
Mmmmm..hai ca le cam stiam pe astea da tot e bine sa iti mai reinprospatezi memoria din cand in cand.
Pai chiar asa,nu strica sa-ti reamintesti.
salut tuturor....sau mai bine zis buna dimineata..imi place ce ati facut pe aici,felicitarile mele!
eu am ramas fan balta otvesti.!!!
maine ma pregatesc sa vin si eu la balta,alfi imi spui retzeta ta de mamaliga te rog,ca aia ce o faci tu e numa buna de pus in momitor,e lipicioasa si se poate amesteca si cu alte chestii bine mirositoare fara sa se sfarame,nu asta care ai publicat-o,eu o vreau pe aia mai simpla(sti tu de care zic aia ca de la piatza,rotunda)!?
mi-o zici?te sun sau o pui aici?
imi ba,nu te supara da nu ti-o zic,nici nu o postez,e secreta,dar daca zici ca maine vi,stai linistit ca am facute cateva ,,roti,,iti dau la dumneata cat iti trebe,nu tre sa imi platesti nimica,ii bun?
ma mai gandesc,poate ti-o zic maine!
aia de la ....aia din piata ,chiar e faina ca e lipicioasa,sta bine in momitor.
am intrebat si eu de mai multe ori cum fac compozitia dar nu vor sa spuna.
ma sti cum e,si eu am tot intrebat la josefin,pe aia care vand,cum o fac,normal ca mi-au zis ceva total aiurea,sau s-a eschivat ca nu o face el si nu stie,asa ca asta e!
nu se zice,incerci pana iasa cum trebuie.
Danutz.
Ha ,ha ....asa am facut si eu ....muuuuulta vreme..,da n-a iesit niciodata cum,,trebe,, pana nu a ,,turnat,, reteta un puradeu de la piata,la care i-am dat 5,00 ron...asa am aflat exact cum se face...si e ok !
Mi-a placut foarte mult rubrica "Presiunea atmosferica", de cateva stiam, dar nu de toate.
Asta chiar mi-a fost de ajutor
Ma bucur ca ti-a placut.
eu imi fac mamaliga asa lipicioasa astfel: la o cana de malai pun o cana de apa la fiert,faina de malai o amestec cu o lingura de faina alba iar in apa bag 2 lingurite de zahar.imediat cand incepe sa clocoteasca pun malaiul si o iau de pe foc.nu va speriati daca ramane o parte uscata de malai,la framantat se prinde bine de malaiul ud..asa fierbinte cum e,o intind(bucati mici cam cat o nuca) pe un ziar si cam in 2 min incep sa o framant,iau incet o bucata tot adaug alta bucata pana ajung la marimea dorita a bulgarelui,ies cam 2 bulgari cat o portocala..merge excelent si pe carlig,momitor sau combinata cu alte faini gasite in comert pentru momit...fir intins!!
Multumesc pentru info Anda!
Te mai astept si cu alte retete sau informatii legate de pescuit.
Poate ai si alte idei de genul,atunci te rog sa postezi si Aici
Trimiteți un comentariu